Hantering & val av flamsäkra svetskläder

Att veta hur du ska välja rätt flamsäkra svetskläder är kanske inte helt lätt till en början. Sedan tillkommer hanteringen av dina svetskläder som i sin tur avgör om dessa kommer att fortsätta att fungera och uppfylla kraven som flamsäkra. Om du hanterar din skyddsutrustning på fel sätt kan egenskaperna försvinna. Därför är det av yttersta vikt att du framförallt torkar och tvättar dina kläder på rätt sätt. Du måste t ex använda rätt medel när du rengör dina skyddskläder. Kontrollera också att kläderna är i det skick som krävs för att funktionen vidhålls. Detta bör ske efter varje tvätt!

Vilket material är lämpligt?

Söker du efter flamsäkra skyddskläder ska dessa helt och hållet bestå av flamsäkra fibrer, som t ex aramidfiber. Tänk att du väljer kläder efter hur ditt arbete ser ut, om du är svetsare så kan det underlätta om dina skyddskläder är ventilerande på andra ställen än framsidan som är väldigt utsatt. På så sätt kommer kläderna att kännas mer luftiga och svala. Plaggen bör också var av antistatiska material, framförallt om du arbetar i en explosiv miljö där minsta friktion kan orsaka gnistbildning.

Flamskyddande ytbeläggning

För att förhindra att flytande ämnen som kemikalier och/eller syror tränger ner i dina arbetskläder kan du välja kläder med en flamskyddande ytbeläggning. Att tänka på med en sådan behandling är att vid varje tvätt kommer denna egenskap att försvagas. Därför är det ännu viktigare att testa dina kläder efter varje tvätt och återställs vid behov. Kolla över alla plagg efter arbetsdagen så det inte har blivit något rispa i tyget eller att en svetsloppa har trängt ner och bränt hål.

Var noga med att involvera dina anställda i valet av arbetskläder så inte investeringen av de viktiga kläderna blir liggande oanvända någonstans. Att de som ska bära kläderna känner sig bekväma med dessa är av yttersta vikt, att inte kläderna är för varma eller inte sitter som det är tänkt.